Monday, 1 April 2013

Ikan Todak Goreng Tepung


Salam. Ikan ada banyak jenis. Ikan apa yang lg besar dari ikan bawal? Jawapannya ikan bawal goreng salut tepung. :P

Tatkala Singapore ketika dahulu dikatakan dilanggar todak, orang2 di sekitar pesisir Dangan Bay agak heran mengapa ikan2 todak tersebut bila digorang tidak terasa masin. Sedangkan sudah ma’aruf habitatnya itu sudah sedia masin. Maka dibuat macam2 usaha utk memastikan ikan itu pabila dimakan terasa masin. Akhirnya timbullah idea untuk marinate ikan tuh selepas kematian beliau.

Cerita ni tak jauh beza dengan kita. Ikan tuh tak terpengaruh dengan keadaan sekeliling sebab beliau masih hidup. Masih ada mekanisma penyingkiran garam dalam insangnya. Kalau manusia, kalau kita hati kita hidup, konpem susah nak bagi buasir2 anasir2 berhaluan kiri invade hati kita. Tp kalau mati? hmm.. mcm mana nak jaga?  Maka perhidupkan hati dengan amalan fardhu dan hiasilah ia dengan amalan2 sunat. Renung-renungkan dan selamat beramal!


0 comments:

Post a Comment

 

A LEJEN TO BE Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger